Wat voorbestemd is heeft ook actie nodig

Wat voorbestemd is heeft ook actie nodig

Het is heel simpel om te denken dat alles wat voor jou bestemd is gewoon in je schoot wordt geworpen. Dat betekent dat als je bijvoorbeeld een huwelijkspartner wilt, een baan wilt of iets in je leven wilt hebben gewoon op de bank kan blijven zitten en dan gebeurd er wel een wonder. Helaas werkt het niet zo. Allah heeft de zaken voorbestemd maar Hij heeft ons ook opgedragen om in beweging te komen. De maktab (voorbestemming) is gekoppeld aan sebab (actie ondernemen).

Alle zaken in je leven kennen een voorbeschikking. (Tijd, plek, doel), Allah zal niets verhaasten noch vertragen, alles loopt zoals Hij wil en daarop zal je moeten vertrouwen.

Allah subhanahu wa ta’ala zegt:

“Voorwaar, Wij hebben alle zaken volgens een bepaalde voorbeschikking geschapen.”

(Soerat al-Qamar: 49)

Luister goed: Natuurlijk kan Allah jou iets schenken zonder dat je daarvoor veel moeite voor hoeft te doen. Het kan bijvoorbeeld een beloning zijn van een goede daad die je eerder hebt verricht. Maar Allah kan jou ook dwingen om in beweging te komen zodat je datgene krijgt wat voor jou is bestemd omdat je maar geen actie onderneemt. Hij kan bijvoorbeeld de omstandigheden zodanig veranderen dat je wel in beweging gaat komen. Sommige omstandigheden kunnen gunsten zijn die verborgen liggen in een bepaalde beproeving. Als je dus iets graag wilt dan dien je actie te ondernemen, al is het een kleine stap.

Vergeet geen dua (smeekbeden) te doen, dit kan in je eigen woorden en in je eigen taal. Smeek Allah om datgene wat je wil, heb vertrouwen, wees geduldig met het proces, wees dankbaar , focus je op datgene wat je wilt en onderneem actie. Allah is met je. Make the rest of your life the best of your life!

 

sa-3